5.6.2006
חדשות טובות מכנס האונקולוגים בארה"ב ה-ASCO
בימים אלו נערך באטלנטה ארה"ב הכנס השנתי החשוב של הרופאים האונקולוגים הידוע בשם ASCO.
המידע שפורסם בכנס בנוגע לCML-מאד מעודד ובמיוחד כשהוא בא ממספר חברות ותרופות שונות. להלן תמצית החומר שפורסם:
1. נוברטיס הודיעה על הקמת תוכנית בינלאומית לניסויים מורחבים בתרופת ה-נילוטיניב, (AMN-107)
התוכנית נקראת ENACT, (Expanded Nilotinib Access Clinical Trial), ומטרתה לאפשר לחולי CMLשלא מגיבים יותר לגליבק לקבל את התרופה החדשה. נוברטיס מתכוונת להקדים את הגשת הבקשה לאישור התרופה על ידי מנהל התרופות האמריקאי לסוף שנת 2006 במקום 2007 כפי שתוכנן תחילה. דיויד אפשטיין, נשיא החטיבה האונקולוגית בנוברטיס,הדגיש שתוכנית זו היא דוגמא נוספת להתחיבות החברה לאפשר טיפולים חדשניים לחולים הזקוקים להם. עם תרופת הגליבק, נוברטיס יצאה בתוכנית נרחבת דומה שאיפשרה ליותר מ-9000 חולים מכל העולם לקבל גליבק חינם עד שאפשר היה להשיגו בצורה מסחרית. התכנית החדשה ממשיכה את התחיבותינו לחולים לתת להם אופציות טיפוליות במקרים שהם זקוקים להן כמו אלו שהפסיקו להגיב לגליבק.
מידע נוסף על התוכנית אפשר למצוא באתר www.novartisclinicaltrials.com
אני מזכיר שגם בארץ נפתחו ניסויים בתרופת הנילוטיניב במספר מרכזים רפואיים כולל רמב"ם בחיפה, הדסה ירושליים, שיבא בתל השומר ובילינסון בפתח תקוה.
2. מידע ראשוני על ניסוי בנילוטיניב בחולים חדשים פורסם על ידי בית החולים אנדרסון ביוסטון. אמנם הניסוי היה קטן יחסית וכלל רק 13 חולים, אבל אחוז החולים שהגיעו תוך 3 חודשים לרמיסיה ציטוגנטית מלאה היה הרבה יותר גבוה עם נילוטיניב מאשר 400 או 800 מג גליבק. גם התגובות המולקולריות היו טובות יותר עם הנילוטיניב. הממוצע של בדיקת QPCRשל החולים אחרי 3 חודשים על נילוטיניב היה % 0.67 בהשואה לממוצע של % 8 לחולים חדשים אחרי 3 חודשים של טיפול ב-800 מג גליבק ליום. תופעות הלואי היו ברמה נסבלת ורק אצל 3 חולים היתה ירידת ספירות שחייבה הפסקה זמנית בטיפול. מסקנה עיקרית מהניסוי היא שתוצאות ראשוניות אלו מעודדות וטיפול ב-400 מג נילוטיניב פעמיים ביום, מצביע על תוצאות מעודדות אצל חולים חדשים.
3. חדשות טובות ממשיכות להגיע גם מניסוי ה-irisהמפורסם. הגליבק ממשיך לעבוד והתוצאות של החולים בניסוי ממשיכות להשתפר. אחרי 5 שנים של מעקב, אם מנטרלים את מספר החולים שנפטרו כתוצאה מסיבות שאינן קשורות ל-CML, אחוז החולים ששרדו עומד על % 95 !!!
אחוז החולים שהמחלה מתקדמת אצלהם ממשיך לרדת כל הזמן. דוח זה שפורסם על ידי דר דרוקר (ממציא הגליבק שלא נכח אישית בכנס אבל נתן את הדיווח בשידור וידאו חי), כלל ציטוט שלו: "כשאני יושב עכשיו עם חולה שאובחן לאחרונה, אני יכול להגיד לו שיש סבירות גבוהה שהוא יחיה בעוד 5 שנים."
4. חדשות מעודדות גם מהניסויים בתרופת הדסטיניב- מניסוי בחולי CMLשפתחו עמידות לגליבק השוו בזרוע אחת טיפול ב-140 מג דסטיניב ליום עם זרוע שניה של 800 מג גליבק ליום. בניסוי השתתפו 150 חולים במצב כרוני, והמטרה הסופית היתה למדוד תגובה ציטוגנטית משמעותית (פחות מ-% 35 פילדלפיה) אחרי 3 חודשי טיפול. בזרוע של הדסטיניב % 35 מהחולים הגיעו לרמיסיה ציטוגנטית משמעותית ו- % 21 השיגו רמיסיה ציטוגנטית מלאה לאחר 3 חודשים, בהשוואה ל-% 29 ו -% 8 מהחולים שטופלו ב-800 מג גליבק בהשוואה. במפתיע, תופעות הלוואי של הדסטיניב היו נסבלות יותר מאלו של הגליבק. לחולים נתנה אפשרות לעבור בין הזרועות אם המחלה מתקדמת או אין תגובה טובה לטיפול, ו- % 6 מהחולים שטופלו בדסטיניב עברו לגליבק, לעומת % 73 שעברו מגליבק לדסטיניב.
ועדה מיוחדת של מנהל התרופות האמריקאי המליצה לאשר את תרופת הדסטיניב בהליך מזורז וסביר להניח שהתרופה תאושר בקרוב.
5. חיסונים- מדענים וחוקרים ממשיכים לנסות לחסל את שארית המחלה בחולי CML. חברת cell genesysהציגה בכנס מידע מניסוי בן 14 חודשים בשלב 2 של חיסון בשם GVAX. תוצאות של PCRשל 10 מתון 19 חולים בניסוי השתפרו. רק אצל חולה אחד המחלה התקדמה. תוצאות ניסוי זה מעודדות ונותנות פתח של תקוה שבעתיד הלא רחוק יצליחו למצוא את הדרך לריפוי מוחלט של המחלה.