fbpx

אתר הבית של חולי CML

מפגש מס 78-מרץ 2009

באדר,  תשסט

לאחר  35 שנה בתחום הרפואה הקונבנציונאלית שבמהלכן מילאתי מגוון תפקידים: החל מאחות מוסמכת ומנהלת מחלקה בבית חולים וכן מנהלת מגמת סיעוד בבית ספר תיכון, החלטתי לשנות ולפנות לרפואהה משלימה. לאורך השנים אני מטפלת באנשים בהמון אהבה ונתינה במגוון תחומי הרפואה המשלימה וביניהם: רפלקסולוגיה, רייקי, אוקופרסורה, פרחי באך, הילינג, אבנים חמות ותומכת לידה-דולה ועוד. חנה מטפלת באחת מחברות העמותה והגענו אליה בעקבות המלצתה החמה.

במפגש האחרון היה לנו את העונג לארח לראשונה אצלינו את דר איתי לוי, מנהל המחלקה ההמטולוגית בבית החולים סורוקה בבאר שבע. מכיוון שגיורא היה בנסיעה בחול, הנחה וסיכם את המפגש חברינו דר יאיר בר דוד. ברצוני לציין כי ההרצאה של דר לוי היתה מאד מענינת ובמיוחד יש לציין את ההשתתפות הערה של החברים\ות הרבים מאד שנכחו במפגש ושאלו שאלות רבות. דר לוי ענה על כולן בסבלנות רבה ראויה לשבח.

להלן סיכומו של יאיר:

סכום מפגש מרץ 2009 עם דר איתי לוי

 

במפגש מרץ של העמותה ארחנו את דר איתי לוי,מנהל המחלקה ההמטולוגית בבית חולים סורוקה בבאר שבע..

נושא ההרצאה אמור היה להיות כשלון טיפולי בגליבק ואלטרנטיבות טיפוליות , אך מאחר וחלק מהמשתתפים היו חולים חדשים יחסית בקשנו מדר לוי להתחיל את הרצאתו ברענון הנושאים  הבסיסיים הקשורים ל  CML   ולטיפול במחלה .

דר לויהתחיל את ההרצאה בתיאור השינויים הגנטיים אשר נמצאים בבסיס  המחלה ומובילים לביטוי הקליני שלה , טרנסלוקציה \ או שחלוף של חומר גנטי בין  כרומוזומים 9 ו 22 והווצרות כרומוזום כימרי , לא תקין הידוע בשם כרומוזום  פילדלפיה , הגורם ליצירת חלבון לא תקין , טירוזין קינאז , הגורם מצד אחד להתרבות לא מבוקרת של תאי השורה

2

הלבנה במח העצם ומצד שני מונע מוות מתוכנן של תאים לבנים . התוצאה היא הופעת  תאים לבנים רבים  בדם הפריפרי על כל ההשלכות הנובעות מכך .

דר לויתיאר את המבנה התקין של מוח העצם ושל תמונת הדם הפריפרי והשווה לתמונה שרואים בCML

בהקשר לכך תיאר את מנגנון הפעולה של הגליבק כחוסם את הפעולה של הטירוזין קינאז באמצעות מניעת שיפעולו עי קישור לאתר שאמור היה לקשור מולקולה של ATPהחיונית לפעולת האנזים טירוזין קינאז.

דר לויתיאר  את ההתפתחות ההיסטורית בטיפול בCML    במהלך העשורים האחרונים ,החל מהטיפול בארסן ,כריתת הטחול ,הידרוקסיאוריה וציטוזאר, פריצת הדרך עם גילוי האינטרפרון והפריצה היותר חשובה עם פתוח  הגליבק, ועד לדור השני של תרופות מעכבות טירוזין קינאז הנילוטיניב(טסיגנה) והדסטיניב(ספריסל).

הוגדרו הפאזות  השונות של CML  : המצב הכרוני המוגדר כאשר פחות מ30% בלסטים בדם הפריפרי , הפאזה המואצת  בנוכחות 30-65% בלסטים  ומצב של משבר בלסטי עם יותר מ65% בלסטים בדם הפריפרי , מקביל למצב של לויקמיה חריפה ומסכן חיים.

דר לויתיאר את  הבדיקות השונות בהם משתמשים לניטור מצב המחלה – ספירת דם פריפרי , בדיקת מוח העצם לקביעת % התאים הנושאים את הכרומוזום פילדלפיה(בדיקת פיש), החשיבות של הבדיקה הציטוגנטית באתור שינויים כרומוזומליים אחרים או התפתחות מוטאציות , ובדיקת הדגל ה-PCRהמסוגלת לבדוק 100000 תאים ויותר ולאתר בהם  את החלבון הפתולוגי BCR/ABL. הוא הדגיש את ההמלצה לבצע PCRמדם פריפרי כל 3 חדשים (בחולים יציבים תקופה ארוכה ניתן לבצע את הבדיקה , לדעת המטולוגים רבים גם פעם  בחצי שנה ) ואת החשיבות של  בדיקת מח עצם פעם בשנה כדרך לאיתור מוקדם של מוטאציות .

דר לויתיאר את המצבים של כשלון טיפולי  ושל תגובה לא מספקת  או סובאופטימלית ומתי יש צורך להגדיל את המינון של הגליבק לעומת מצבים בהם יש צורך לשקול החלפת הגליבק לתרופה מהדור השני(כאשר מופיעות תופעות לוואי קשות לגליבק המובילות לאי סבילות לתרופה ולחילופין הפרעה  בתפקודי כבד או מצב בו מתפתחת עמידות לתרופה ,בדכ עקב יצירת מוטאציה חדשה העמידה לגליבק).

הוגדר מהו כשלון טיפולי כפונקציה של משך הטיפול-אי השגת היעדים לאחר טיפול  בגליבק  של 3,6,12,18  חדשים, והודגשה החשיבות של השגת תגובה ציטוגנטית מלאה (אף יותר מאשר השגת תגובה מולקולארית מרבית), כמדד פרוגנוסטי לטווח ארוך .

דר לויתיאר את מדד סוקול בו משתמשים  עם אבחון המחלה (גודל הטחול , מספר טסיות הדם ואחוז הבזופילים) כמדד עזר פרוגנוסטי בהחלטה אם להתחיל טיפול עם 400 מג גליבק או יותר.

בהמשך תיאר דר לוי את  המוטאציות השונות וחלקן בהתפתחות עמידות לטיפול ולצורך לשנות  את הטיפול  המקובל ,  בין באמצעות הגדלת המינון של הגליבק או בדרך של החלפתו לתרופה מהדור  השני.

ההרצאה הסתימה בתיאור  המחקרים החדשים והתרופות החדשות  הנמצאות בקנה , במקרים בהם נכשל הטיפול  בגליבק ובתרופות הקו השני ובעיקר בטיפול במוטאציה המפחידה מכולם ,  שנכון להיום אין לנו מענה כלפיה  T315I

 

,תודתינו לדר איתי לוי על ההרצאה המקיפה והבהירה ועל נכונותו להרצות בפנינו גם בעתיד.

 

סיכם:דר יאיר בר דוד

3

 

 

תודה ליאיר על הנחית המפגש והסיכום הממצה. ברצוני לציין כי המצגת המלאה של דר איתי תועלה לאתר העמותה כך שכל מי שהפסיד ורוצה לראות את השקפים (באנגלית), מוזמן להכנס לאתר ולראות אותה בחלון החדשות המתגלגל בעמוד הבית.

 

חדשות מהקבוצה

סוף שבוע שלישי של מודעות ל-

סוף השבוע השלישי של העמותה יערך ב-11-13 לחודש יוני במלון חוף התמרים עכו. במסגרת סוף השבוע ינתנו סקירות והרצאות על ידי מיטב הרופאים מהארץ וגם מחול. בנוסף יהיו פעילויות חברתיות רבות בשטח המלון והקאונטרי קלאב שלו וגם באטרקציות העיקריות בגליל המערבי. אין לי ספק שסוף השבוע יהיה חוויה מרתקת לפחות כמו שני סופי השבוע המדהימים שערכנו בים המלח ובצפת. לסיכום זה מצורפת הזמנה להשתתפות בסוף השבוע עם פרטים על העלויות לבני הזוג. כפי שתראו הצלחנו להוזיל בהרבה את העלות השנה לעומת השנה שעברה.

להזמנה מצורף טופס הרשמה ואני מבקש מכל מי שמתכנן להשתתף בסוף השבוע למלא אותו בהקדם האפשרי ולשלוח אלי לפי הפרטים הרשומים בטופס. (פקס, דואר או דואר אלקטרוני).

 

נשמח לראותכם בפגישה הבאה בחודש אפריל

ביום רביעי, 1.4.2009

אל תתנו לתקווה לברוח מליבכם

                                                             

<SPAN lang=HE Yad-Brush` `Guttman FONT-FAMILY: blue;> 

דפים

יצירת קשר

© 2021, כל הזכויות שמורות ל- עמותת חולי CML בישראל