קבוצת התמיכה הארצית לחולי CMLנפגשת אחת לחודש, בכל יום ד` הראשון בחודש בשעות 16:00 –18:00 בביה"ס לאחיות בביה"ח "לניאדו" בנתניה.
הפגישות הבאות ייערכו בתאריכים 5.2.03 ו 5.3.03.
ד"ר בולויק מנהל המחלקה ההמטולוגית בביה"ח לניאדו שהיה מתוכנן להגיע לפגישה בינואר נאלץ לדחות את הופעתו לפגישה הקרובה בחודש פברואר. כזכור השתתף דר` בולויק בכנס ה ASH בדצמבר בארה"ב ואנו נשמח לשמוע ממנו סיכומים והתרשמויות מהמידע שפורסם בכנס החשוב הנ"ל.
הפגישה האחרונה התחלקה לשני חלקים:
בחלק הראשון חילק גיורא לנוכחים מאמר מקיף בנושא CMLכיום שנכתב ע"י מספר מומחים מהגדולים בעולם {באנגלית} ובניהם דר` דרוקר ,דר` אובריאן מאנגליה,דר` רדיק מסיאטל ודר` קורטז. בנוסף סיכם גיורא את הנקודות העיקריות מעבודה מקיפה זו וחילק סיכום זה {בעברית}. לכל אלה שלא נכחו בפגישה מצורף בזה הסיכום. למעונינים בטקסט המלא של המאמר כולו {יש לזכור שהוא מאוד טכני ומלא מונחים רפואיים מסובכים}אפשר לפנות לגיורא. בנוסף עדכן גיורא את הנוכחים כי מנהל התרופות האמריקאי אישר מס` ימים לאחר הASHאת הגליבק כתרופת קו ראשון לחולים חדשים ב CML. יומיים לאחר פגישתנו הלך גם האיחוד האירופאי בעקבות ה FDAואישר גם כן את הגליבק כתרופת קו ראשון. {מניות נוברטיס יצרנית התרופה קפצו ב 4.1% בעקבות אישור זה}. כחולי CML
אנו מצווים לעשות את מירב המאמצים להעברת החלטה דומה גם במשרד הבריאות שלנו ולדאוג שהגליבק יכנס לסל הבריאות כתרופת קו ראשון לחולים חדשים. רצ"ב העתק מכתב שנשלח על ידי גיורא לכתבי בריאות בעיתונים ארציים.
בחלק השני של הפגישה קיבלנו הסבר מקיף מדר` יאיר בר דוד החבר בקבוצתנו בנושא הבנה ופענוח תוצאות בדיקות דם. מח העצם הוא המקום בו מיוצרים כל מרכיבי הדם. מח העצם הפעיל שמייצר דם נמצא בעצמות הרחבות – צלעות,חוליות ובאגן. כל תהליך הייצור מתחיל מתא אב אחד רב יכולות. מרכיבי הדם מחולקים לשלוש קבוצות עיקריות א. מערכת כדוריות אדומות- אחראית על העברת החמצן לתאים ולקליטת דו תחמוצת הפחמן מהתאים חזרה והעברתו לפליטה מהגוף. הערכים בבדיקות הדם המתייחסים לקבוצה ומשמעותם הם כדלקמן: · HGB – המוגלובין– מרכיב חשוב בהעברת החמצן. ערך תקין לנשים הוא בין 12-14 ולגברים 14-16 . חוסר בהמוגלובין יכול להצביע על אנמיה ואז יש אפשרות לקבל זריקות שיכולות לעזור לשיפור המצב. · HCT –המטוקריט- מספר המצביע על היחס בין מרכיב התאים האדומים בדם וכמות כללית של הדם. הוא פונקצייה של מספר וגודל התאים האדומים. ערך נורמלי בסביבות 40% . · RBC – מספר כדוריות האדומות. ערך נורמלי בין 6-4 מיליון. · MCV – מודד את גודל התא האדום – ערך תקין בין 90-80 . · MCH– מודד את כמות ההמוגלובין בכדוריות – ערך נורמלי בין 31-28 . · RDW–ערך נורמלי פחות מ- 16.
ב. טסיות צם או טרומבוציטים או PLATLETS[PLT] החלק בדם האחראי על קרישת הדם. תאי אב הופכים למגהקריציטים ואלה הופכים לטרומבוציטים. ירידה בכמות הטרומבוציטים יכולה לגרום לשטפי דם פנימיים ויכולה לסמן על קיום בעיה המטולוגית. מצב של טרומבוציטים נמוכים נקרא טרומבוציטופניה. ערך נורמלי של טסיות נע בין 139,000 – 450,000 אבל גם בערכים נמוכים יותר מנגנון הקרישה עדין מתפקד. ג. מערכת כדוריות לבנות– בקבוצה זו יש הרבה יותר מרכיבים. בקבוצה זו גם נוצרים תאי הבלסט {BLAST} שאלה תאים מאוד צעירים שלא מבשילים וריבויים בדם הוא הסימן לבעיות המטולוגיות.
תהליך הבשלת התאים הלבנים:
BLAST PROMYELOCYT MYELOCYT META MYELOCYT STAB NEUTROPHILS
|
הזדמנות זאת תודה ליאיר על הפרזנטצייה המעניינת והחשובה ואין ספק שנוכחותו של רופא בקבוצה יכולה לתרום רבות בהווה ובעתיד.
חדשות ועידכונים מחברי הקבוצה
· ענת–סיימה סידרה ראשונית של כימותרפיה לא קלה וממתינה לתוצאות של הבדיקות כדי לראות לאן ממשיכים הלאה. אנו מזכירים לה שכולנו דואגים לה וחושבים עליה ושולחים לה את מיטב איחולנו וכל האנרגיה החיובית הדרושה להחלמה מהירה.
נשמח לראותכם בפגישה הבאה בדצמבר
אל תתנו לתקווה לברוח מליבכם
לפרטים, שאלות ולאישור השתתפות, אנא צרו קשר עם:
באנגלית: דבורה גולדשטיין בעברית: שרף גיורא
טלפון: 09-8355746 טלפון: 09-8348498
נייד: 053-619291 נייד: 051-516690
דואר אלקטרוני: דואר אלקטרוני: