fbpx

אתר הבית של חולי CML

מילון מושגים

 

מילון מושגים לחולי CML

א

אונקולוג– רופא המטפל בחולי סרטן.

אימונותרפיה– טיפולים המשמשים להמרצת המערכת החיסונית של הגוף.

אימטיניב – גליבק® . תרופה מסוג מעכב טירוזין קינאז כאשר יש כבר תרופות גנריות, הזהות לתרופה זו, מוצעות לחולים ב-CML. זהו הטיפול העיקרי הראשוני לחולי לוקמיה מיאלואידית כרונית. התרופה ניתנת באמצעות טבליות לבליעה. אימטיניב פועלת נגד החלבון המיוצר על ידי הגן BCR-ABL. התרופה חוסמת את פעילותו של חלבון זה בתאי הלוקמיה, וכך התאים הבריאים יכולים להתפתח ולתפוס את מקומם של התאים הלא-תקינים במח העצם.

אנמיה– מצב שבו לאדם יש פחות תאי דם אדומים, פחות המוגלובין, או נפח כדוריות דם נמוך יותר מן הנורמה. סימפטום של אנמיה הינו עייפות. בד"כ המוגלובין של פחות מ 9-10 g/dl מצביע על אנמיה וזאת יכולה להיות תופעת לוואי של השימוש בגליבק.

אנטיביוטיקה– תרופות המשמשות לטיפול בזיהומים הנגרמים מחיידקים או פטריות. פניצילין הוא אחד מסוגי האנטיביוטיקה.

אינטרפרון– משפחה של פרוטאין טבעי שמיוצר על ידי מערכת החיסון של הגוף ובעל תפקיד חשוב במלחמה בזיהומים ומחלות. אינטרפרון יכול גם להיות מיוצר במעבדה ונמצא יעיל בטיפול במספר מחלות סרטן של הדם ומח העצם. ישנם מספר סוגי אינטרפרון, והסוג הקל יותר מבחינת שימוש ותופעות לוואי נקרא אינטרפרון פג (אינו מאושר לשימוש בארץ ב- CML).

אקו לב– סריקת אולטרסאונד  של הלב.

 

ב

בדיקה לכרומוזום פילדלפיה-בדיקה זו מאתרת נוכחות של כרומוזום פילדלפיה בדם ובמח העצם. תוצאותיה יסייעו לרופאים להחליט על הטיפול.

בזופיל – סוג של תא לבן המעורב בתגובות דלקתיות ואלרגיות. תפקידו ב-CML לא ברור, אך ספירות בזופיל גבוהות אופייניות למחלה. הטווח הנורמאלי הינו 0-2%. ספירות בזופיל גבוהות או גדלות יכולות להיות אינדיקציה להתפתחות המחלה.

בזופיליה – מספר גבוה מהרגיל של בזופילים במח העצם או בדם ההיקפי.

ביופסיית מח עצם– הליך שנועד להוציא ולבדוק תאי מח עצם על מנת לבחון אם הם נורמליים. כמות מזערית של עצם עם תאי מח עצם נלקחת מן הגוף והתאים נבחנים תחת מיקרוסקופ.

בלוטות הלימפה–  נמצאות בכל הגוף לדוגמא בצוואר או מתחת לשחי. מכילות תאי לבנים שונים, בעיקר לימפוציטים. הבלוטות נפוחות בדרך כתגובה לזיהום. באופן נדיר עשויות להיות נפוחות ב- CML.

בדיקת בילירובין כללי  – Bilirubin Total

הבילירובין משתחרר לזרם הדם כאשר תאי הדם האדומים מתפרקים. הבילירובין מגיע לכבד, שמשתמש בו לייצור מרה. באופן נורמלי, בדם יש רק כמות מועטה של בילירובין. הבדיקה בודקת את רמת הבילירובין בדם.

בדיקה ציטוגנטית– השיטה לבדיקת המבנה הגנטי של התאים או במילים אחרות הצורה ומספר הכרומוזומים בתא. בדיקה ציטוגנטית מתבצעת על תאים שנלקחו ממח העצם במטרה לגלות שינויים כרומוזומליים הקשורים למחלה כמו למשל כרומוזום פילדלפיה

בדיקת קריאטינין – Creatinine

קריאטינין הוא החומר שנוצר מפירוק מסת השריר במסגרת חילוף החומרים, כאשר חומר הקרוי קריאטין נהפך לקריאטינין ומופרש דרך הכליות. הקריאטינין הוא פסולת שהגוף אינו משתמש בה.

בוסוטיניב-בוסוליפ BUSOLIF-תרופה מסוג מעכב טירוזין קינאז. תרופה זו מאושרת לשימוש על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לטיפול במבוגרים החולים ב- CML  בשלב הכרוני, המואץ או בשלב הבלאסטי, אשר פיתחו התנגדות או אי-סבילות לטיפול קודם. תרופה זו נכון לסוף 2015 רשומה לשימוש במשרד הבריאות בארץ, אבל עדיין לא הוכללה בסל הבריאות. ישנם מספר חולי CML בארץ שמקבלים את התרופה על בסיס חמלה.

בצקת – נפיחות עקב אגירת נוזלים גדולה. למשתמשי גליבק נוצרות בדרך כלל בצקות מתחת וסביב העיניים ולפעמים גם ברגליים.

 

ג

גנים–  גנים הם מקטעים ברצף בסיסי ה- DNA המהווים יחידות מידע של התא. הגנים מכווינים את הפעילות של התא.

ד

די. אנ. אי– (DNA)- מולקולות של חומצת גרעין שנושאות את כל המידע הגנטי והתורשתי הדרוש לבניית החלבונים בתא. כל מולקולת DNA מורכבת מארבע תת-יחידות של בסיסים חנקניים, מעין ארבע אבני בניין יסודיות, החוזרות על עצמן לאורכה בצירופים שונים הנקראים גנים וקובעים את התכונות התורשתיות של כל אדם.

דסאטיניב-ספריסל– תרופה ל- CML מסוג מעכב טירוזין קינאז .מיועדת לחולים המאובחנים במחלה בשלב הכרוני בקו ראשון או לחולים שמחלתם לא הגיבה מספיק לאימטיניב או לחולים בשלב המואץ. התרופה ניתנות בטבליות לבליעה,עפ"י הנחיות הרופא.

 

ה

החלפה הדדית- שיחלוף,( (Translocation) – במונחים של סרטן, מתייחס לחלקים של הכרומוזום שמתנתקים ומתחלפים אחד עם השני וכתוצאה מכך גורמים לתפקוד לא תקין (ראה כרומוזום פילדלפיה).

הידראה/הידרוקסיוריאה – אחת התרופות נוגדני סרטן הותיקות יותר. משתמשים בה בחולי CML חדשים להורדת ספירת תאי דם לבנים. לעיתים נדירות גורמת לתגובה ציטוגנית.

המטוקריט – HCT, hematocrit -בודקת את האחוז של נפח כדוריות הדם האדומות מכלל הדם.

המטולוג– רופא המתמחה באבחון וטיפול במחלות של תאי דם.

המוגלובין – HGB, hemoglobin  ההמוגלובין הוא מולקולה שנמצאת בתוך כדורית הדם האדומה, והיא נושאת את החמצן מהריאות אל הרקמות בגוף. הבדיקה מלמדת על רמת ההמוגלובין בכלי הדם.

המערכת החיסונית– המערכת המגנה על הגוף מפני חומרים ותאים זרים ורקמות זרות בכך שהיא מגנה עליו מפני זיהומים.

הפוגה או רמיסיה– מצב שבו אין סימן למחלה ו/או פרק זמן אשר בו המחלה אינה גורמת לבעיות בריאותיות. גם כשהחולה מגיעה להפוגה מולקולרית מלאה אי אפשר עדיין להגדירו כמי שנרפא, כי עדיין ישנם בגוף תאים לוקמיים שאינם מתגלים בגלל סף הרגישות של המכשיר הבודק.

השלב הכרוני-רוב המטופלים מאובחנים בשלב הכרוני של מחלת ה- CML. בתקופה זו המחלה מתקדמת באיטיות רבה, ונותרת יציבה למשך תקופות ארוכות. בשלב זה של המחלה ישנם בדם ובמח העצם לא יותר מ-5% תאים בלאסטיים.

השלב המואץ-אצל חלק מהאנשים, המחלה יכולה בהדרגה לעבור לשלב זה, בו היא מתפתחת במהירות גדולה יותר. בשלב זה ישנם כ-6% עד 30% תאים בלאסטיים בדם ובמח העצם. השינוי ניכר לפעמים בבדיקות דם, או בהופעת תסמינים חדשים, כגון: עייפות רבה (שמקורה באנמיה), ירידה במשקל, כאבי עצמות, הזעות ועלייה בחום הגוף בשעות הלילה.

השלב של משבר בלאסטי– זהו שלב מתקדם של המחלה שבו יש מעל ל- % 30 תאים בלאסטיים במיח העצם ובדם. הטיפולים הרגילים למחלה פחות יעילים בשלב זה ובין הטיפולים שישקלו יהיו טיפולים כימותרפיים במטרה להחזיר את החולה לשלב הכרוני ולשקול אפשרות של השתלת מיח עצם אם היא רלבנטית למטופל. מעבר לשלב הבלאסטי היום נדיר מאד בחולים מטופלים היטב.

הישנותאבדן תגובה, מאופיין בד"כ על ידי איבוד רמיסיה המטולוגית, עלייה באחוז כרומוזום פילדלפיה או עלייה משמעותית ברמת החלבון Bcr-Abl בבדיקת PCR בחולי CML.

השתלת מח עצם – הליך בו מח העצם הנגוע של החולה מוחלף במח עצם בריא של תורם. מח העצם הנגוע מושמד בעזרת כימותרפיה אינטנסיבית (ולפעמים בשילוב של הקרנה בכל הגוף). לאחר מכן תאי הגזע או מח העצם של התורם מוחדרים לחולה על מנת להשריש ולהתחיל יצור תאי דם בריאים.

השתלת מח עצם עצמית– סוג של השתלת תאי אב שנאספו ממח העצם של החולה עצמו בדרך כלל בשלב מוקדם של גילוי המחלה. תאים אלו מוקפאים למקרה ויהיה בהם צורך עתידי להציל את תפקוד מח העצם של החולה, כשאז הם מוחזרים לחולה לאחר השמדת מח העצם הנגוע באמצעות כימותרפיה.

ו

ז

ח

ט

טחול– איבר בגוף בצד השמאלי של הבטן העליונה שמשמש כמאגר של תאי דם. בדרך כלל הטחול לא יהיה נימוש במצב רגיל, אבל בחולי CML באבחון הוא יכול להיות מוגדל עקב תכולה מוגברת של תאי דם  ואז אפשר למשש אותו גם בבדיקה ידנית.

טסיות טרומבוציטים- PLT, platelets

הטסיות אחראיות על היווצרות קריש הדם הראשוני, ועל ידי כך תורמות להפסקת הדימום במקרה של פציעה. הבדיקה בודקת את רמת הטסיות בדם.

טרומבוציטופניה – מצב של מספר טסיות נמוך מהרגיל.

טרומבוציטוסיס – מצב בו מספר הטסיות גבוה מהרגיל

י

כ

כימותרפיה – שימוש בחומרים כימיים לטיפול ב-CML ובסוגי סרטן אחרים.

כימותרפיה משולבת-או טיפול רפואי משולב. שימוש בשתי תרופות או יותר בחולה אחד באותו פרק זמן לטיפול ב-CML ובמחלות אחרות.

כרומוזומים– כל אחד מ-23 זוגות מבנים בסיסיים הנמצאים בתאים האנושיים. כרומוזומים מורכבים מגנים. גנים נותנים הוראות האומרות לתא מה עליו לעשות. מספר הכרומוזומים או צורתם עלולים להשתנות בתאי דם סרטניים.

כרומוזום פילדלפיה– הכרומוזום הפגום שנמצא כמעט אצל כל חולי CML. הכרומוזום נוצר מקטע של כרומוזום 9 (גן ה-ABL), המתחבר לכרומוזום 22 (גן ה-BCR), וביחד הם יוצרים גן חדש הנקרא BCR-ABL. הגן החדש מייצר את החלבון טירוזין קינאז, המעודד התפתחות של תאי דם בלתי תקינים במח העצם. התהליך נקרא שחלוף או טרנסלוקציה.

 

ל

לויקופרזיס– . תהליך שבו תאי דם לבנים עודפים מוצאים ממחזור הדם באמצעות מכשיר. אצל חלק מחולי ה-CML ספירות תאי הדם הלבנים גבוהות מאוד בעת האבחון. מצב זה יכול לגרום לצמצום זרם הדם המגיע למוח, לריאות, לעיניים ולחלקים אחרים בגוף. תרופה הנקראת הידרוקסיאוריאה (®Hydrea) יכולה לשמש להפחתת ספירות תאי הדם הלבנים. לאחר שספירות תאי הדם הלבנים צונחות, ניתן להתחיל בטיפול תרופתי דרך הפה. טיפול בלויקופרזיס יכול להינתן לנשים שאובחנו עם CML בחודש הראשון להריונן, כאשר טיפול תרופתי עלול להזיק לעובר.

לוקמיה– סרטן דם ומח עצם.

לוקמיה כרונית– סרטן של מיח העצם שמתפתח בצורה איטית והדרגתית בייחוד בשלבים הראשונים של המחלה. הלוקמיה נקראת כרונית גם בגלל שתאי הדם הסרטניים הם בוגרים יותר מתאים שנמצאים בלוקמיות חריפות. ברוב המקרים לוקמיה כרונית מאובחנת באקראי בבדיקת דם שיגרתית.

לוקמיה חריפה- אקוטית– כשחולה CML עובר לשלב הבלאסטי (לעיתים מאד נדירות), מדובר על לוקמיה חריפה של סרטן מיח העצם, עם גדילה בלתי מבוקרת של תאי דם צעירים (בלאסטיים) במח העצם שעוברים משם לדם ההיקפי.

לוקמיה מילואידית חריפה– (AML)-  התפתחות של לוקמיה חריפה בשורת התאים המיאלואידים במיח העצם, בדרך כלל תאי דם לבנים. לוקמיה מסוג AML נפוצה יותר אצל מבוגרים מאשר ילדים.

לימפוציט– סוג של תא דם לבן המהווה חלק ממערכת החיסון ונלחם בזיהומים. ישנם שני סוגים של לימפוציטים-תאי B ותאי T.

מיאלופיברוזיס-במקרים נדירים, המחלה הופכת למיאלופיברוזיס, מצב בו מח העצם מצטלק ואינו מסוגל לייצר תאי דם אדומים, תאי דם לבנים או טסיות, כיוון שהוא מלא ברקמת צלקת (פיברוזיס).

מח עצם-לשד עצמות. החומר הספוגי הנמצא במרכז העצם אשר בו מיוצרים תאי הדם.

מחלת שתל מול מארח (Graft versus Host Disease )-–  יכולה להופיע לאחר השתלת מח עצם או תאי גזע כאשר תאי המערכת החיסונית של התורם , במח העצם המושתל, מייצרים נוגדנים לרקמות של המקבל (החולה המושתל)

מעכב טירוזין קינאז -( (TKI). תרופה החוסמת צמיחת תאים הנגרמת על ידי טירוזין קינאז שאינו תקין. גליבק, טסיגנה, ספריסל, איקלוסיג ובוסוליפ  Gleevec, Sprycel,) Tasigna, Bosulif   ו-Iclusig ) הן תרופות מסוג TKI המשמשות לטיפול ב-CML.

 

נ

נוגדנים-חלבונים מיוצרים על ידי תאי פלסמה בדם. נוגדנים מסייעים להילחם בזיהומים בגוף.

נויטרופניה– ירידה במספר התאים הנויטרפילים שהם סוג חשוב של תאים לבנים. נויטרופניה משמעותית כרוכה בסיכון מוגבר לחלות בזיהומים.

נילוטיניב- טסיגנה-תרופה מסוג מעכב טירוזין קינאז אשר אושרה על ידי ה-FDA לשימוש במבוגרים שאובחנו לראשונה כחולים ב- CML  ובמבוגרים בשלב הכרוני ובשלב המואץ  אשר פיתחו עמידות או אי-סבילות לטיפול קודם ב'גליבק'. התרופה ניתנת בטבליות לבליעה, ויש ליטול אותן על פי הנחיות הרופא.

ניסויים קליניים– מחקרים זהירים הנערכים על ידי רופאים על מנת לבדוק תרופות או טיפולים חדשים. מטרתם של ניסויים קליניים במחלות גידוליות של תאי הדם הנה לשפר את הטיפול ואת איכות החיים של החולים ולמצוא רפואה למחלות.

נפח כדורית דם   MCV, mean cellular volume     בדיקת הנפח הממוצע של כדורית הדם האדומה.

 

ס

סינריבו- אומצטקסין-תרופה ל- CML אשר אושרה על ידי ה-FDA לשימוש במבוגרים החולים ב-CML בשלב הכרוני או המואץ  והראתה יעילות מסוימת נגד המוטציה T315I. ניתנת בצורת זריקות ואינה זמינה עדיין בישראל.

ספירת כדוריות דם אדומות – RBC, red blood cell בודקת את מספר כדוריות הדם האדומות בכלי הדם. הכדוריות האדומות אחראיות על קשירת חמצן מהריאות, על הובלתו לרקמות הגוף, על קליטת פחמן דו־חמצני מתאי הגוף השונים ועל פליטתו בחזרה לריאות. המולקולה שעושה את הקישור לחמצן בפועל נקראת המוגלובין וכל כדורית אדומה מכילה מספר רב של מולקולות המוגלובין.

ספירת כדוריות דם לבנות – WBC, white blood cell בודקת את סך הכדוריות הלבנות. הכדוריות הלבנות הן החיילים הקטנים של המערכת החיסונית בגופנו, והן נלחמות בפולשים, ביניהם: חיידקים, נגיפים ותאים סרטניים. בחולי CML ברוב המקרים ספירת תאי הדם הלבנים גבוהה באיבחון וחוזרת לנורמה אחרי תחילת טיפול.

סריקת אולטרה־סאונד– בדיקה המתבצעת בכדי לבדוק אם חל שינוי בגודלם של הטחול או הכבד . בבדיקה זו נעשה שימוש בגלי קול הבונים תמונה של האיברים הפנימיים. הבדיקה אינה מכאיבה ונמשכת מספר דקות בלבד.

 

ע

עמידות– כאשר תרופה אינה פועלת או מפסיקה לפעול.

 

פ

פונאטיניב- איקלוסיג. תרופה ל-CML מסוג מעכב טירוזין קינאז אשר אושרה על ידי ה-FDA לשימוש במבוגרים החולים ב-CML עם המוטציה T3151 (השלב הכרוני, השלב המואץ או השלב הבלאסטי), ובמבוגרים שנכשלו בשניים או יותר סוגים של TKI.

פלסמה– החלק הנוזלי בדם.

פתולוג– רופא המזהה מחלות על ידי בדיקת רקמות תחת מיקרוסקופ.

 

צ

ציטוגנטיקה שיגרתית – ניתוח מיקרוסקופי של תאים בודדים למציאת כרומוזומים חריגים (כדוגמת פילדלפיה). התהליך אורך זמן רב ובד"כ מבוצע על 20 תאים הנמצאים בשלב השני של התחלקות (מאטא-פאזה)

 

ק

קריוטיפ– “מפה" של הכרומוזומים בתא. בבני אדם ישנם 46 כרומוזומים, 22 זוגות וזוג אחד של כרומוזומי מין המוצגים כ-XX לנקבות ו-XY לזכרים.

 

ר

רמיסיה/נסיגה – ירידה או העלמות סימנים וסימפטומים של מחלה. ברמיסיה חלקית, חלק מהסימפטומים של הסרטן נעלמים אך לא כולם. ברמיסיה מלאה כל הסימנים והסימפטומים של המחלה נעלמים, למרות שעדיין יתכן שקיים סרטן בגוף.

רמיסיה המטולוגית – חזרה של ספירות הדם בחולי CML למצב נורמלי המראות ספירת תאי דם לבנים, טסיות ובזופילים לא גבוהים.

 

ש

שאיבת מח עצם– תהליך שנועד להוציא ולבדוק תאי מח עצם על מנת לבחון אם הם נורמליים. דגימה נוזלית המכילה תאים נלקחת מלשד העצמות ונבחנת תחת מיקרוסקופ.

שלב מואץ – שלב של לוקמיה מילואידית כרונית שבה המחלה מתקדמת. בשלב המואץ הטחול עלול להיות מוגדל, מספר גבוה או נמוך מהנורמה של טסיות דם ומספר גבוה יותר של תאי דם צעירים הנקראים תאים בלאסטיים במיח העצם ובדם. הודות לטיפולים היעילים שיש היום ל- CML מעבר מהשלב הכרוני לשלב המואץ קורה רק במקרים מועטים מאד.

 

ת

תאי בלאסט– תאי מח עצם צעירים מהם מתפתחים כל תאי הדם הבשלים. בין 1 ל-5 אחוזים מתאי מח העצם הנורמליים הנם תאים בלאסטיים.

תא גזע– סוג תא הנמצא במח העצם ומייצר תאי דם אדומים, תאי דם לבנים וטסיות.

תאי דם אדומים– תא הדם הנושא את החמצן לכל חלקי הגוף. בבני אדם בריאים, תאי דם אדומים מהווים כמעט מחצית מן הדם.

תאי דם לבנים – החיוניים למלחמה בזיהומים; שני הסוגים החשובים ביותר של תאי הדם הלבנים הם הלימפוציטים והגרנולוציטים (הנקראים גם נויטרופילים).

תגובה חיסונית– תגובת הגוף לחומר זר כגון מיקרואורגניזמים גורמי זיהום, חיסון או תאים המשמשים בהשתלת תאים.

תגובה מולקולרית משמעותית-MMR  – רמת bcr-abl  היא 0.1% או פחות

תגובה מולקולרית מלאה-CMR לא ניתן לזהות את bcr-abl בבדיקת pcr כלומר 0%.

תגובה ציטוגנטית מלאה-CCR כרומוזום פילדלפיה אינו ניתן לאיתור בבדיקה הציטוגנטית.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BMA –(BONE MARROW ASPIRATION)-  ראשי תיבות למונח שאיבת מח עצם. מח העצם נשאב ואנליזה ציטוגנית נעשית על דגימה בכדי לחשב את אחוז כרומוזום הפילדלפיה.

 

BMB –(BONE MARROW BIOPSY)- ראשי תיבות לביופסיה מח עצם. ביופסית מח עצם כוללת מח עצם ושביב עצם כך שהמורפולוגיה המלאה של מח העצם נבדקת.

 

BMT – (BONE MARROW TRANSPLANT) -ראשי תיבות להשתלת מח עצם

 

CHR –(COMPLETE HEMATOLOGICAL RESPONSE)- ראשי תיבות לתגובה או רמיסיה המטולוגית מלאה.

 

CML עמיד (Refractory CML). מחלת CML שלא הגיבה לטיפול הראשוני. מחלה עמידה יכולה להיות מחלה ההולכת ומחריפה או מחלה הנשארת ללא שינוי (מחלה יציבה).

 

CML נשנית. -מחלת CML שהגיבה לטיפול בתחילה, אך לאחר מכן חזרה.

 

FDA.- ראשי התיבות של מנהל המזון והתרופות האמריקני (Food and Drug  Administration). חלק מתפקיד ה-FDA הינו להבטיח ביטחון ובטיחות של תרופות, מכשירים רפואיים ומוצרי מזון בארה"ב.

 

FISH.- ראשי התיבות שלFluorescence In Situ Hybridization בדיקה שנועדה למדוד מוכחות של כרומוזומים או גנים ספציפיים בתאים. תוצאות הבדיקה יכולים לשמש לתכנון הטיפול ולמדידת תוצאות הטיפול. הבדיקה עושה שימוש בטכניקה של צביעה ומעקב אור פלורנסטי לגילוי נקודות צבע שונות בחיבורים של אזורי די.אן.אי ספציפיים. הבדיקה נעשית בדרך כלל על כ- 250-500 תאים ולכן רגישה יותר מבדיקה ציטוגנטית שנעשית על כ- 20-25 תאים.

 

 

PCR.-ראשי התיבות של תגובת שרשרת פולימארז (Polymerase Chain Reaction), בדיקת מעבדה רגישה המסוגלת למדוד נוכחות של אותות המעידים על תאים סרטניים בדם או במח העצם. בדיקת PCR משמשת לזיהוי תאים סרטניים נותרים שלא ניתן לזהותם באמצעות בדיקות אחרות. זוהי נהבדיקה העיקרית לניתור ומעקב אחרי חולי CML.

 

IFN – ראשי תיבות לאינטרפרון.

אינטרפרון – גורם המשמש לטיפול ב-CML ובמחלות ומקרי סרטן אחרים.

 

PCR – ראשי תיבות באנגלית של Polymerase Chain Reaction. בדיקה רגישה מאד לגילוי רמות נמוכות מאד של חיבורי bcr-ablבמח העצם או בתאי גזע בדם ההיקפי. בבדיקה מנתחים את מח העצם או את הדם ההיקפי לגלות המצאות ו/או כמות חיבורי Bcr-Abl. כיום זו הבדיקה העיקרית למעקב בחולי CML.

 

PCR איכותי – בדיקה רגישה מאד המגלה המצאות או היעדרות Bcr-Abl במח העצם או בדם ההיקפי.

 

PCR כמותי – בדיקה רגישה מאד לכימות אחוז התאים הלוקמיים עם CML שמכילים את חלבון ה- Bcr-Abl במח העצם או בדם.

 

 

PH או PH+ -ראשי תיבות ל-כרומוזום פילדלפיה או כרומוזום פילדלפיה חיובי (כלומר שנמצא כרומוזום פילדלפיה).

 

SCT – STEM CELL TRANSPLANT)) ראשי תיבות להשתלת תאי גזע.

השתלת תאי גזע – תהליך בו מח העצם הנגוע מוחלף בתא גזע בריא של תורם.

.

WBC– (WHITE BLOOD CELLS)- ראשי תיבות לספירת תאי דם לבנים.

דפים

יצירת קשר

© 2021, כל הזכויות שמורות ל- עמותת חולי CML בישראל